Waarom Thuishuys?

 

Kleinschalig

Thuishuys Natuurlijk is het meest kleinschalige kinderdagverblijf in de uitgestrekte regio. Er kunnen dagelijks maximaal acht tot tien kindjes worden opgevangen.

We leven als het ware in een kinderrijk daggezin. Kindjes van nul tot vier jaar verblijven bij dezelfde leidsters, in dezelfde ruimte. Na verloop van tijd kunnen zij reageren alsof ze een werkelijk gezin vormen, bijvoorbeeld als er een nieuwkomertje is.

De kleine schaal zorgt ervoor dat er optimale persoonlijke aandacht is. Tussen de leidster en het kind ontstaat gewoonlijk een sterke band. Ieder kindje is belangrijk in het groepje en neemt zijn of haar individuele positie in. De kinderen leren elkaar onderling ook heel goed kennen. Ze ontwikkelen zich ook in hoge mate aan elkaar.

De ontwikkeling van het kind op alle gebied kan goed worden gevolgd en bijgehouden. Regelmatig wordt met de ouders een evaluatiegesprek gehouden. Hier wordt besproken hoe het kindje zich heeft ontwikkeld de afgelopen periode. 

Vaste leidsters

In Thuishuys Natuurlijk ontmoeten je kind en jij dagelijks de vaste leidsters. We noemen hen liever leidsters dan pedagogisch medewerksters. Pedagogisch medewerkster vinden we een beetje afstandelijker klinken.

Zij zijn er bij voorkeur de hele dag. Deze continuïteit is prettig voor iedereen en voor de overdracht ‘s ochtends bij binnenkomst, en ‘s avonds bij afscheid nemen. Een leidster zal er ook vaak een halve dag zijn, waarna de collega komt. Omdat het aantal leidsters in onze kleine opvang zeer beperkt is, is er zelden of nooit een nieuw gezicht voor de kinderen.

De leidster zal vanaf het moment dat het kindje komt kennis maken, een rol gaan hebben in het leven van je kind. De opvang is persoonlijk en vanuit het hart. Met liefde, zorg en aandacht wordt gekeken naar dit individuele kindje, en welke benadering het nodig heeft zodat het zich optimaal kan ontwikkelen. 

 

Natuurvoeding

Thuishuys Natuurlijk biedt uitsluitend biologische of biodynamische voeding aan. ’s Ochtends rond tien uur eten we fruit van het seizoen met een kopje kruidenthee. Bij de lunch eten we lekker stevig brood, meestal van zuurdesem en speltmeel gebakken. Hierop gaat boter en divers beleg, met haver- of sojadrank en regelmatig een eitje of een tosti. ‘s Middags is het tijd voor een tussendoortje met (gedroogd) fruit, of een koek zonder suiker, of een maiswafel, met daarbij water, al of niet met sap erdoor.

Ter afsluiting wordt er tegen vijf uur meestal soep, en ‘s zomers ook wel yoghurt gegeten. De voeding is inbegrepen, alleen dieetvoeding en babyvoeding wordt door de ouders meegegeven. Wat betreft de babyhapjes: de fruithap maken we graag zelf.

In het algemeen wordt er goed gegeten in Thuishuys Natuurlijk. Het buiten zijn in de ochtend, de kracht van de nabootsing aan tafel plus de gezelligheid doen hun werk!  

 

Huiselijk

We voeren met elkaar een huishouden, zoals thuis. Ons doel is om huishoudelijke bezigheden zo uit te voeren, dat het jonge kind kan ‘instappen’. Als het al wat groter is kan het letterlijk in de activiteit stappen, bij bijvoorbeeld stoep vegen of gemaaid gras harken. De kleintjes kijken geïnteresseerd toe naar de activiteiten, vanuit hun eigen plekje, zoals een kleed, de box, of de kinderwagen. Als er kleine baby’s zijn, zijn er vanzelf veel kleine huishoudelijke werkjes rondom verzorgen en voeden. De groteren vinden het meestal prachtig om te helpen en bootsen veel na in het poppenspel.

We doen werkjes het liefst handmatig, zodat ze een pedagogische werking hebben. We bakken brood, of soms koeken, snoepen deeg, maken groente en fruit klaar waar de kinderen bij zijn, snijden ook ons gekochte brood. Voor de was hebben we de machine, maar handwasjes zijn soms ook nodig! De was wordt opgehangen en door wind en zon gedroogd als het weer het toelaat.  

 

Veel naar buiten: tuin

Dagelijks gaan we naar buiten. Slecht weer bestaat niet, wel slechte kleding. Alles is interessant voor jonge kinderen. Hun zintuigen zijn zo open, dat alles een belevenis kan zijn: zon, warmte, kou, regen, mist, sneeuw natuurlijk als we dat geluk hebben.. Bovendien is er zeer veel te beleven aan de planten- en dierenwereld en ook aan de aarde zelf: zand, modder, stenen, heuvels, kuilen. We luisteren of kijken naar de vogels, naar bloemen, vlinders, bijtjes, kevertjes, spinnen …

We smullen van aardbeien, bessen, druiven, proeven de regen of een hapje sneeuw. We roeren in pannetjes met zand of modder en doen of we dat ook proeven. We vegen zand of bladeren, harken gras. En op ons ruime terras wordt gefietst op loopfietsje, driewieler of zijwieltjesfiets.  

 

Veel naar buiten: wandeling

We wandelen vrijwel dagelijks. Als we ons terrein verlaten zitten we in principe allemaal in de bolderkar, op termijn wellicht ook in de bakfiets. Als we in de buurt van bestemming zijn, mogen de kinderen zelf lopen.

Dichtbij zijn het nieuw aangelegde Park West met het prachtige “Mijn”Speelpark West en de Botanische Tuin in Terwinselen, zie bij welkom.  

 

Rust, ritme, regelmaat

De maatschappij waarin we leven is niet direct gezond voor jonge kinderen. Kinderen hebben rust nodig om te gedijen. Ze kunnen zich nog niet afsluiten voor alle prikkels die meestal in een continue stroom op ons afkomen. In Thuishuys Natuurlijk willen we een oase vormen, waarin het leefklimaat gezond is voor het kind, en voor onszelf. We proberen aan ‘slow living’ te doen. De telefoon is een noodzakelijk ding, maar wordt spaarzaam gebruikt. Andere media zijn er niet. Zingen en muziek maken doen we zelf.

Als er veel jongste kinderen zijn, zijn de dagen gevuld met spelen, eten, slapen en alle werkzaamheden die daarmee samenhangen. Als meerdere kinderen wat groter zijn, is er tijd voor een grote wandeling, een kleine picknick buiten, een schildering maken, of zelf brood bakken. Dit past dan in de bedding van de dag. Dit is afhankelijk van de groepsgrootte en -samenstelling.

Er is een dagelijkse stroom van gewoontes en activiteiten, die ons als vanzelfsprekend door de dag leiden. De ritmische opeenvolging van de activiteiten doet de kinderen goed. Hierdoor wordt het kindje niet alerter gemaakt dan nodig is. Het kind kan op deze manier, hoe actief het zich ook gedraagt, in zekere zin blijven dromen. En dat is wat onze manier van leven gezond maakt voor het jonge kind.