Wie zijn we

Ik ben Jeannette Uwland, ruim een halve eeuw geleden geboren in de Gelderse Achterhoek. Op zomeravonden als ik als kind in bed lag, kon ik de koeien van de buren horen grazen. Het is ongetwijfeld te danken aan mijn jeugd in het buitengebied, dat ik heel graag buiten ben. Daarnaast was ik als middelbare vwo-scholier actief in een jeugdbond voor natuurstudie en -bescherming. Er zijn weinig wilde planten die ik niet kan thuisbrengen.

Antroposofie

Voor opleidingen en werk maakte ik omzwervingen: Zwolle, Amersfoort, Aberdeen (Schotland), Utrecht. Ondertussen kwam ik aanraking met de antroposofie, wat me weliswaar zeer vreemd was, maar wat ik ook heel bijzonder vond. Zoveel liefdevolle aandacht voor het individu, het individuele kind, had ik nog niet meegemaakt, ook niet op stages en opleiding HBO-jeugdwelzijnswerk.

In 1995 belandde ik in het mooie Zuid Limburg. Ik had de deeltijdopleiding aan de toenmalige Vrije Pedagogische Academie afgesloten. Zo’n tien jaar heb ik met hart en ziel op twee vrije scholen gewerkt. Ondertussen werd in 2002 mijn dochter geboren en kwam ik in aanraking met haar wereld, met de wereld van het heel jonge kind.

Op zeker moment besloot ik mijn werk in het onderwijs te beëindigen. Mijn dochter ging naar huiselijke antroposofische opvang. Dit inspireerde mij om thuis ook dergelijke opvang aan te bieden.
Jaren lang zijn bij mijn dochter en mij thuis kinderen opgevangen.

Vrijwilligster Gertie Somers kwam meerdere dagen per week een aantal uren helpen. Zij bracht veel gezelligheid, en zij is voor meerdere gezinnen thuis een vaste oppas geworden. Al langere tijd wilde ik wel graag meer samenwerken met anderen, in een opvang die ietsje groter zou kunnen zijn dan bij mij thuis.

Verhuizing naar Thuishuys

Enkele jaren heb ik gezocht naar een andere locatie en ben daarin begin 2018 geslaagd. Het huidige pand dat vroeger onder meer een bakkerij is geweest, was na verbouwing en aanpassing geschikt voor zeer kleinschalige kinderopvang.

 

Hallo! Mijn naam is Anna Dassen, ik ben geboren in 1985 in het Brabantse Eindhoven. Voor de liefde ben ik naar Limburg verhuisd en woon samen met mijn man en twee kinderen in het centrum van Valkenburg.

Al jong wist ik dat ik heel graag moeder wilde worden, maar het werd mij pas na wat studie-omwentelingen duidelijk dat ook mijn professionele interesse uitging naar het kleine kind. Na mijn studie pedagogiek kreeg ik de kans om mijn eigen onderneming te starten in Eindhoven. Mijn toenmalige stageplek, een gastouder, wilde uitbreiden naar kleinschalige kinderopvang en samen hebben wij deze toen opgezet. Hier heb ik veel van geleerd, maar toen mijn zoontje Daniël werd geboren bleek dit niet te combineren met wonen in Zuid Limburg.

Een periode van zoeken brak aan, waarin ook dochtertje Julia werd geboren. Maar mijn hart klopte toch nog steeds voor de kinderopvang en ik vond een plek waar ik mij erg thuis voelde. Dit was ook mijn kennismaking met de antroposofie, tot dan toe had ik hier alleen maar over geleerd uit boeken. Wat een aandacht en liefde ervaarde ik, voor het individu, voor de natuur en de seizoenen, en mijn grote liefde: het kleine kind. Na vijf jaar daar met veel plezier gewerkt te hebben werd het tijd voor iets nieuws. Ik vond in Thuishuys Natuurlijk alles wat ik zelf belangrijk vind, in de antroposofische visie, maar ook in het kleinschalige. Hierdoor kom je echt toe aan het vak, de pedagogische band opbouwen met het kind en de ouders of verzorgers.

Hallo! Ik ben Vera. Op het moment, eind 2023, studeer ik nog en volg ik de MBO-opleiding tot Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker op niveau 4, wat ik hoop snel af te ronden. Ik zit in de laatste fase en vind het erg leuk om al echt op de groep te staan. Door de jaren heen heb ik meerdere keren met kinderen gewerkt, van huiswerkbegeleiding voor kinderen met ADHD of autisme tot au pair in het buitenland. Daarnaast heb ik in allerlei sectoren gewerkt van horeca en retail tot administratie. De wens om echt met kinderen te werken bleef knagen en uiteindelijk had ik de knoop doorgehakt om toch weer een studie op te pakken. Ik heb hier geen spijt van gehad en ben er alleen maar gelukkiger van geworden.

Toen ik met Thuishuys in contact kwam, zette ik mijn stage om voor deze fijne plek. Ik had voorheen alleen over de antroposofie gelezen en wist alleen de basis. Wat ik fijn en belangrijk vind, is het kleinschalige en de gerichte aandacht die je kan hebben voor elk kind. Er is veel oog voor de natuur, wat ik ook belangrijk vind om mee te geven aan het jonge kind. Ik heb ondertussen de kinderen binnen de opvang al goed leren kennen en ze hebben allemaal een plaatsje in mijn hart gevonden.
In mijn vrije tijd ben ik voorleesvrijwilliger voor de VoorleesExpress en breng ik graag tijd door met familie en vrienden. De afgelopen jaren draag ik wekelijks zorg bij voor de kinderen binnen mijn familie, waarvan er begin volgend jaar nog eentje bij komt.

Hoi!
Mijn naam is Josian Thijssen en ik ben 22 jaar oud.
Op dit moment woon ik samen met mijn kat Koekie in Landgraaf. Maar ik ben opgegroeid in Simpelveld. Al sinds ik klein ben ben ik opgegroeid met heel veel buitenspelen. Daar kon ik zo van genieten als kind en nu nog steeds. Daar is mijn liefde voor de natuur en naar buiten gaan begonnen. Verder ben ik in 2017 begonnen met de opleiding onderwijsassistent. Dit bleek door de manier van lesgeven op regulier onderwijs niet helemaal mijn ding te zijn. Vervolgens heb ik de opleiding toerisme en recreatie gedaan. Waarbij de nadruk lag op het uitvoeren van activiteiten met kinderen. Dat vond ik super leuk om te doen omdat de sfeer hierbij ‘vrijer’ was. 

Vervolgens heb ik 10 maanden in Portugal gewerkt om echt uit te zoeken wat ik leuk vond om te gaan doen. Daar ben ik erachter gekomen dat de liefde voor mijn neefje zo groot was dat ik hier mijn werk van wilde maken.

Zo gezegd zo gedaan. Nu volg ik bij Thuishuys een leerwerk traject, waarbij ik 20 uur in de week werk en 1 dag in de week de BBL opleiding Gespecialiseerd Pedagogisch medewerkster volg op de MBO Utrecht. De reden dat ik in Utrecht deze opleiding volg is dat ze daar extra aandacht besteden aan Antroposofie. Wat heel erg interessant is.